Øregangsbetændelse = ekstern otit

Øregangsbetændelse er en inflammation eller betændelse i øregangens hud. Det medicinske navn er ekstern otit. Ind imellem kaldes det også for “svømmeøre”. Her kan du læse mere om årsager, symptomer og behandling.

Hvad er øregangsbetændelse?

Øregangsbetændelse er en betændelsestilstand i huden i øregangen. Det er altså ikke det samme som mellemørebetændelse, der, som ordet siger, er en betændelse i mellemøret (se mere herunder).

Øret og øregangens miljø er normalt selvrensende og har en naturligt opbygget beskyttelse. I øregangen er der et naturligt surt miljø, og der er en kontinuerlig produktion af ørevoks, der har beskyttende egenskaber og fungerer som en barriere på huden.

Hvis øregangens naturlige miljø og produktion af ørevoks forstyrres, kan huden blive irriteret og inficeret af bakterier og svamp. Når kroppen ikke kan modstå angrebet af bakterier og svamp, opstår betændelsen.

Infektionsforsvaret i øregangen er hovedsageligt lokalt vævsforsvar. En betændelsestilstand hæmmer hudens modstandskraft og kan gøre, at huden skæller og væsker, hvilket så kan gøre, at bakterier og svamp har lettere ved at formere sig – og en ond cirkel opstår.

Hvor almindeligt er det?

Øregangsbetændelse er en meget almindelig infektion i dag. Ca. 1-3% af befolkningen i Sverige (ca. 100-300.000) diagnosticeres hvert år. Man siger også, at ca. 1 ud af 10 personer får øregangsbetændelse på et tidspunkt i livet.

Hvor almindeligt forekommende det er, beror bl.a. på geografi, klima og befolkningens alder. Varmt og fugtigt klima gør f.eks. at flere bliver ramt. Øregangsbetændelse er mest almindeligt om sommeren, hvor ca. halvdelen af alle tilfælde opstår. For eksempel kan nævnes, at antallet af tilfælde i Sverige fordobledes i den varme og lange sommer i 2018.

Alle kan få øregangsbetændelse, men det er mest almindeligt blandt ældre og børn. Børn får ofte problemer, når de bader meget om sommeren. Ældre rammes, fordi huden i øregangen ældes og bliver mere skrøbelig, sammenholdt med at ældre ofte anvender høreapparat.

Hvad forårsager øregangsbetændelse?

Den mest almindelige årsag er ophold i et varmt og fugtigt klima, kombineret med f.eks. megen badning, hvor man får vand i ørerne. Derudover kan man inddele årsagerne i individuelle og ydre årsager:

Individuelt adskiller vi os fra hinanden. Vores øregange er forskellige, og medicinske hudproblemer kan have en påvirkning.

  • Forskellige typer øregange – krogede, behårede, smalle, ældre
  • Eksem, psoriasis eller anden hudsygdom

Ydre påvirkninger er fremfor alt vand. Øregangsbetændelse kan opstå, når vi svømmer og bader meget; derfor kaldes det også for ”svømmeører”. Det samme gælder, hvis man ofte tager brusebad. Meget vand i ørerne giver en fugtig hud over længere tid, hvilket gør huden mindre modstandsdygtig over for bakterier og svampeangreb. Sæbe, shampoo og endda hårspray påvirker også det sunde miljø i øret negativt.

Ørerens med vatpinde eller andre fremmedlegemer kan forstyrre ørets naturlige miljø og give mikroskader i huden, som gør, at det bliver lettere for svamp og bakterier at vokse.

Hvis man ofte bruger Earpods, høreapparat, ørepropper eller høreværn, risikerer man, at der bliver et lukket, fugtigt miljø i øregangen, som bakterier og svamp kan vokse i. Dertil kommer, at mange høreapparater og Earpods ikke altid er rene, hvilket fremmer vækst af svamp og bakterier.

  • Vand i øret ved svømning og bad
  • Varmt og fugtigt klima
  • Sæbe, shampoo, hårspray i øret
  • Fremmedlegemer i øret, som Earpods, høreapparat og ørepropper
  • Ørerens med vatpinde eller andet

Hvorfor klør det? Hvorfor gør det ondt?

Øregangens hud er ømfindtlig og har nerver, der ligger lige under huden. I den indre del af øregangen har vi tynd hud, der ligger direkte over den meget skrøbelige benhinde, som beskytter knoglen. I den ydre del har vi tynd hud på skrøbelig brusk.

En betændelse irriterer nerverne, hvilket fører til kløe og smerte, og gør nerverne mere følsomme. Kløen gør, at man får lyst til at klø sig og pille i øregangen, hvilket desværre kun skader huden endnu mere. Man havner derfor let i en ond cirkel.

Symptomer

De typiske første tegn er rødme, irritation, kløe, ømhed, smerte, varme og måske hudafskalling i og omkring øregangen. Der kan opstå hævelse eller komme væske, pus og blod fra øregangen med eventuel hørenedsættelse til følge. Flere symptomer kan komme gradvist. Hvis man oplever stærk smerte eller langvarige og tilbagevendende problemer, bør man kontakte lægen.

Den onde cirkel – hvad skal jeg gøre?

Øregangsbetændelse (ekstern otit) opstår i yderøret, i øregangen foran trommehinden, og skyldes ydre påvirkninger, som f.eks. vand i øret eller ørerens. Symptomerne er ømhed, kløe, irritation eller ubehag, der mest mærkes mere direkte i øregangen.

Mellemørebetændelse (otitis media), på den anden side, opstår i mellemøret bagved trommehinden. Ofte opstår mellemørebetændelse i forbindelse med forkølelse, infektion og feber. Bakterier kan komme ind i mellemøret fra luftvejene via øretrompeten. Smerten ved mellemørebetændelse mærkes mest rundt om øret.

Mellemørebetændelse er en velkendt bekymring, da den er almindeligt forekommende hos børn og i forbindelse med forkølelse. En årsag er, at øret og øretrompeten ikke vokser lige hurtigt hos børn, hvilket gør, at bakterier, der bevæger sig i øre-næse-halsområdet, kan give problemer.

Hvor almindelig er øregangsbetændelse?

Ca. 10% af befolkningen vil få øregangsbetændelse på et eller andet tidspunkt i livet.

Fakta om ører

Den Lille Øreskole er en enkel og overordnet information om øret og øregangen; ørevoks, vokspropper, kløe, inflammation.

Læs Den lille øreskole her

Download som PDF

Otinova® forhandles på apoteket

Køb Otinova®